Verbouwing boerderij Dwingeloo

Deze boerderij werd oor het eerst genoemd in een kadastrale akte van ca. 1500. Door de eeuwen heen is de boerderij meerdere malen her- en verbouwd en aan­gepast naar de eisen en gebrui­ken van die tijd. De boerderij is adaptief, past zich aan aan de tijd en ook nu veranderen de eisen.

Het voorhuis wordt verbouwd tot Bed- & Breakfast en het achter­huis, de deel, wordt verbouwd tot één grote familie­woning. Dit vergt grote ingrepen om toegang en daglicht in de woning te krij­gen. De straat­gevel, parallel aan de kaprichting, is bescheiden en in stijl met de lokale bouw­traditie aangepast. Een zijbaan­der is toegevoegd die de nieuwe entree vormt voor het woonhuis. Deze bescheidenheid is in de westelijke achtergevel volledig los­ge­laten. De gevel is thema­tisch passend open­gebro­ken bij de eetkeuken en met de veranda aan de woon­kamer. Beide als variant op de vorm­geving van zij­baan­ders.

De indeling van de begane grond slingert zich als het ware tussen deze nieuwe ingrepen door en zuigt daarmee licht en lucht naar binnen. Als vanzelf vinden de verschillende functies op de begane grond daarmee hun plek. Op speelse wijze is van de deel een heden­daagse woning gemaakt waar oude bouw­metho­den zicht­baar blijven en een nieuwe invul­­ling hebben gekregen.

Scroll to Top